Posts Tagged ‘verandering’

Wie wil er eigenlijk veranderen?

maandag, april 5th, 2010

Ik merk het aan mijn kinderen. Zijn ze binnen aan het spelen, vraag ik willen jullie met dit mooie weer naar buiten? “Nee”. Zijn ze eindelijk overgehaald om toch naar buiten te gaan, willen ze met geen stok weer naar binnen.

spelende kinderen en verandering

spelende kinderen en verandering

Bijna elke verandering leidt tot een (kleine) strijd. ’s Ochtends als ze naar school moeten, soms zelfs als we naar de dierentuin willen, komt de verandering die er voor nodig is (spullen pakken, jassen aan, naar de fiets) met moeite op gang.

“Nee”, zegt ook hoogleraar psychologie Carsten de Dreu (Universiteit van Amsterdam), die onderzoek doet naar creativiteit en innovatie. Als antwoord op de vraag:  Houden mensen eigenlijk wel van verandering?

‘Mensen zijn gewoontedieren. Veranderingen kosten energie, die willen we niet verspillen aan dingen waarvan we niet weten of ze wel goed uitpakken. In de psychologie heet dat de status quo-bias. Pas als duidelijk is dat veranderingen voordeel brengen (de toenaderingsmotivatie) of achteruitgang voorkomen (de vermijdingsmotivatie), willen mensen eraan.’ (citaat uit de Volkskrant van 3 april, Wetenschap p.6).

Vooral als een hele groep dezelfde verandering wil, zijn mensen te motiveren mee te gaan. “Het is een oud overlevingsmechanisme om erop te vertrouwen dat de meerderheid het bij het rechte eind heeft.,  aldus De Dreu.

Dat lijdt tot het grootste verander dilemma:

1. Iedereen wil graag doen wat de meesten anderen ook doen.
2. De meesten willen niet veranderen.

Dus: Iedereen wil graag niet veranderen!

Wat mij betreft: Zet de kracht in van wat je al hebt en van wat je al goed kan!
In plaats van te veranderen, door iets te doen dat jou veel moeite kost.

Bijvoorbeeld door te stappen in de Kracht van je Teamrol (Lees hoe onder: De Kracht van een teamrol).

Dan zal die ‘kleine verandering’ ook beter geborgd worden. In moderne management/trainingstaal: Appreciative Inquiry