TVN_Cartoon_Vormer - zie deze cartoon niet klik dan hier


 

 

 

Februari 2010 | Editie 2 - De Vormer

 


 

logo


Inhoud

 • Kracht van Diversiteit
 • Kracht van Vormers
 • Tips voor Vormers
 • Tips collega's
 • Wat is jouw eigen unieke kracht?
 • Gratis Workshop: Teamdynamiek
 • Eerste workshop Teamdynamiek succes

Trainers van Nu
Wederik 27
3831 AW Leusden
033 489 34 61

www.trainersvannu.nl


Lees ook:

Hoe maak je van een samenwerking 1+1=3? Editie 1 van De kracht van Diversiteit


Alle edities op een rij

Cartoonserie De kracht van Diversiteit
We organiseren in februari en maart twee gratis workshops over TeamDynamiek. Lees meer over deze workshops onder aan het artikel.


Of kijk in onze kalender


 

 

De Kracht van Diversiteit

"Zit nou stil! Wacht nou eerst even af. Denk nou eerst even na! Dat hoor ik steeds uit mijn omgeving. Maar nu ik het profiel en de kwaliteiten van de Vormer zie, realiseer ik me ineens: Het is juist mijn kracht om mijn onrust om te zetten in daadkracht van de groep."

Aan het woord is Reinier, deelnemer in onze training TeamDynamiek. In zijn kern een ongedurig en dominant persoon, die zich heeft aangepast aan wat hij dacht dat de norm was. Onrust en dominantie werd afgekeurd. Beter was het af te wachten en stil te zitten. Hij had zich vaak op zijn tong gebeten. Was er weer een overleg gepland! Wat ging alles toch stroperig....

Nu zag hij ineens in dat het niet een negatieve eigenschap is, maar juist een kracht. Dat hij zijn kracht kan inzetten om een groep uit een impasse te helpen.

Herkenning bij jezelf?

Herken je deze onrust bij jezelf en vindt jouw omgeving jou soms te aanwezig? Dan heb je een goede kans dat je veel kwaliteiten van de Vormer in huis hebt. Hoe maakt je van die eigenschap een kracht? Lees meer in dit deel van: De kracht van Diversiteit.

Herkenning in je omgeving?

Heb jij in je omgeving iemand die je als bepalend of ongeduldig ervaart? Kijk dan eens met de bril van Belbin naar de bijdrage die deze dominantie kan leveren voor de groep.

In deze mail geven we een paar handvaten.

 


Hoi Cartoonlezer,

Met plezier presenteren wij je het tweede deel uit: De Kracht van Diversiteit.

In deze editie het cartooneske beeld van een Vormer die niet begrijpt dat als iemand ergens niet uitkomt, die persoon niet gewoon DOORGAAT.

Het klinkt wel leuk, de kracht van diversiteit, maar als vormer stoor je je toch maar behoorlijk aan oeverloos gepraat en ge-overleg.

Dit zijn de thema’s van onze trainingen. Het is onze passie mensen en teams te ondersteunen in zoektocht naar hun kracht. We willen onze inzichten met je delen. Daarom lichten we met deze nieuwsbrief met een paar tips de sluier.

Voor de vormers:

 • hoe benut je jouw dadendrang als vormer in een team?
 • hoe houd je het lijntje met je omgeving?

En met een vormer naast je in het team:

 • waar zet jij de vormer voor in?
 • hoe motiveer je een vormer?

Maar eerst: Wat draagt een Vormer eigenlijk bij aan diversiteit?

Veel plezier met cartoon en tekst.

Trainers van Nu


De Kracht van de Vormer in het team

De bijdrage aan het team van de Vomer is Daadkracht.

Door de gedrevenheid is de vormer instaat om iets te doen aan vertragingen. Daar waar ondoelmatigheid optreed laat de Vormer zich steeds drijven door het resultaat. Ga er voor en ga door! Met de Vormer in zijn kracht blijft het team niet stilstaan.

Daarbij is de Vormer in staat om beslissingen te nemen, zelfs te forceren. De Vormer is minder bang voor een verkeerde uitkomst van een beslissing dan voor het de elende die optreed wanneer de beslissing maar wordt uitgesteld, tot het te laat is. Daarbij hoort ook het nemen van minder populaire maatregelen. Het is nu eenmaal nodig dat de maatregel wordt genomen, zal de Vormer zeggen.

De Vormer bent energie in de groep. Is extravert en zichtbaar aanwezig. Met een Vormer in het team kan de omgeving niet om het team heen. Ook brengt deze energie dynamiek in het team.

Tips voor de Vormer:

Hoe doe je dat nu als Vormer: Je persoonlijke kracht goed benutten?

Wat doe je als je een vormer in je omgeving hebt? Hoe zorg je voor een goede omgang met die onrustige vormer?

Hier onze tips:

Jouw kracht als vormer inzetten.

 • Wees je bewust van jouw oplossingsgerichtheid. Waar anderen het prima vinden om nog een idee uit te werken of nog eens te overleggen zie jij ook het nut van DOORGAAN.
 • Toon dat je ook begrijpt dat er meer te analyseren is. Het is nu wel tijd om door te gaan.
 • Jouw hoge werktempo kan voor anderen een stimulans zijn. Laat ze het perspectief zien dat de klus straks klaar is.

 

Tips om anderen mee te krijgen.

 • Jouw daadkracht kan je in de problemen brengen met je omgeving. Zij kunnen ervaren dat je hen niet waardeert. Ze vinden je dwingend.
  Spreek daarom je onrust uit. Bijvoorbeeld: “Ik zit op hete kolen. Kan ik alvast wat betekenen.” Mogelijk dat de rest eigenlijk wel mee wil, of dat er al iets te doen is, waar anderen nog even door puzzelen.
 • Voor je omgeving is het (vaak) een volslagen verrassing dat het voor jou niet opschiet. Dat inzicht kan ze helpen uit de cirkel te komen
 • Pas op dat je ze niet verliest door jouw snelheid. Neem op momenten bewust de tijd om je onrust niet te uiten, zodat de rest weer kan aanhaken.

Tips voor de omgeving van de Vormer

Waar kan jij je voordeel doen met die vormer in je omgeving?

 • Kan je niet kiezen, merk je dat zaken blijven liggen? Zoek de vormer op. Een vormer kan je helpen een knoop door te hakken.
 • Merk je dat jij de onrust van de Vormer overneemt? Geef aan dat het jou te snel gaat en/of geef de Vormer iets te doen, zodat die alvast wat in gang kan zetten.
 • Wil je een vormer laten bloeien schep dan ruimte. Een Vormer kan niet zonder speelruimte
 • Voel je net als de persoon in de cartoon dat het werk je te veel is?. Voorkom dan de tekst van deze persoon: Als je met jouw gevoel komt, kan de vormer daar niet meer uit de voeten.. Als je zegt: “Beste vormer, ik heb een uitdagende keuze te maken. Jij kan mij vast uit de brand helpen door te kiezen wat prio heeft? Dan leeft de vormer op, en krijg je een antwoord. De Vormer is bereid om de keus te maken. Zeker als er crisis is en de tijd dringt….

 


Speciaal aanbod: Wat is jouw unieke bijdrage aan het team?

Veel mensen hebben al kennisgemaakt met de teamrollen van Belbin. Velen weten deze al wel uit (de zelf-perceptietest). “Ik geloof dat ik iets was met een vormer of zo”.

Trainers van Nu beschikt nu ook over de licenties voor uitgebreide persoonlijkheidstesten.

Deze geven je:

 • inzicht in jouw unieke meerwaarde in een team
 • een verdieping in je persoonlijke ontwikkeling.

In een persoonlijk gesprek licht Eelco van Norren, Trainer/coach en gecertificeerd in Belbin, jouw profiel toe.

Speciaal om kennis te maken met de waarde van deze aanpak, nu een aanbod:

Motiveer waarom jij jouw profiel in kaart wilt hebben. Wij kiezen uit de inzenders 2 kandidaten, waarvoor wij het Teamrollen-profiel maken voor de speciale prijs van € 70,-- ipv € 240,--. Stuur een mail aan: info[]trainersvannu.nl . Je mag deze motivatie ook geven voor een ander. Het is een echt kado om iemand inzicht te zijn of haar unieke kracht!

 


Nieuws

Eind november is Esther Slagter bevallen van een prachtige dochter. Met haar gezin geniet zij van de heerlijke kraamtijd. In het begin van dit jaar kan je met vragen aan Esther terecht bij Eelco van Norren.

Samenwerking met Tamar Kaijzer

Al weer ruim een halfjaar versterkt Tamar Kaijzer ons team van trainers. Tamar Kaijzer werkt vanaf 1997 als ondernemer, trainer in communicatie en als intu´tief coach.

Haar specialiteit: verbinding maken van zichtbare en onzichtbare energie in communicatie. Tamar is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroeps Coaches en gecertificeerd trainer communicatiestijlen (DISC).

TeamDynamiek in gesprek

Hoe maak je van de dynamiek van je team een kracht. Door communicatiestijlen van DISC te combineren met Teamrollen van Belbin ben je als teamlid, of teammanager in staat snel de kracht van iedereen in je team te benutten. Uit de samenwerking met Tamar is de dienst TeamDynamiek in gesprek ontstaan.

Wil jij daar meer over weten? Bel ons, of kom net als je collega’s naar onze gratis workshops. Op 18 februari en 25 maart organiseren we er weer twee edities. Stuur ons een mail als je belangstelling hebt of meldt je aan via de kalender.

Gratis workshop: Kennismaking met TeamDynamiek van 26 november, groot succes.

Op 26 november kwam een groep belangstellenden naar Kade10 in Nijkerk voor een kennismaking met TeamDynamiek in gesprek.

Luisterend naar de mededeelnemers hoorden en zagen zij de verschillen in stijl. Hoe snel ontstaat al een Dynamiek in een team? Wie gaat de aanpak veranderen? En hoe houd je ruimte voor je eigen kwaliteit?

In 2 uur tijd maakten zij de eerste stappen op het pad van DISC en Teamrollen. Eind januari organiseren we een nieuwe serie. Kom ook, op 18 feb. of 25 mrt. en ervaar zelf hoe kwaliteiten zichtbaar en hoorbaar zijn en hoe jij ze kan benutten!

 

Neem voor vragen contact met op Eelco van Norren: 033 4893461 of
06-49130397Trainers van Nu maakt van Diversiteit een Kracht