Posts Tagged ‘Marlieke van Kesteren’

Makkelijker leren door goede voorbereiding –
een pleidooi voor borging

zondag, april 4th, 2010

Een goed begin is het halve werk.

Dit blijkt nu ook uit hersenonderzoek. Neurowetenschapper Marlieke van Kesteren, als promovendus verbonden aan het Nijmeegse Radboud, deed onderzoek waar dit uit blijkt.

Je hersenen hoeven minder werk te doen als je goed bent voorbereid. In een experiment kreeg een groep een film in de goede volgorde te zien tot 15 minuten voor het einde. Een andere groep kreeg de film in een verkeerde volgorde te zien (ook op de laatste 15 minuten na).

Een dag later kregen beide groepen het plot in de laatste 15 minuten te zien en vragen te beantwoorden. De hersenen van de eerste groep hadden bij het veel minder inspanning nodig om de vragen te beantwoorden, dan de tweede groep.

Bereid je dus voor als je bijvoorbeeld naar onze training komt. Het kost je minder energie. En herhaal daarna regelmatig, het zal steeds makkelijker gaan, want je hersenen hoeven steeds minder hard te werken. Borging van de training dus.

Van Kesteren geeft ook nog een leuke variatie op De Kracht van Samenwerking. Ze ontdekte dat namelijk dat de tweede groep niet minder goede antwoorden gaf. De samenwerking tussen hersen-gebieden is intensiever naarmate iemand moeilijkere informatie verwerkt. Dus ook in je eigen hersenen is zichtbaar dat intensief samenwerken loont.

Zie een samenvatting van het experiment in de Volkskrant.